“Güzel bir duygudur. Biri sana hediye verdiğinde sevinmektir. Gülmektir. Heyecanlanmaktır.”
Yukarıdaki satırlar 7 yaşındaki oğluma sorduğum bir sorunun cevapları.
Soru şuydu: Mutluluk nedir?
Çocukların hislerine güvenirim. Çoğu zaman yetişkinlere göre daha gerçekçi daha doğaldır. Ben de oğlumun tanımına katılıyorum. Diğer taraftan mutluluk biraz da seçimlerimizin sonucudur diye düşünüyorum.
Bir durumla karşılaştığımızda o durumu algılama şeklimiz düşünce ve duygularımızı etkileyebilir. Algılarımız ise geçmiş deneyimlerimizle yakından ilişkilidir. Bu durumda mutluluk ya da mutsuzluk görecelidir diyebiliriz. Sizin için son derece olumlu ve mutluluk veren bir olay, başkasına mutsuzluk verebilir. Terfi ettiğinizde siz mutluluktan havaya uçarken, iş arkadaşınız en kötü gününü geçiriyor olabilir. Yani aynı olaya farklı anlamlar yükleyerek farklı duygular yaşayabiliriz.
Ben tanımlardan daha çok mutluluğu nasıl arttırabileceğimizden söz etmek istiyorum.
Mutluluk her ne kadar bir duygu olsa da fizyolojik olarak hormonlarla da bağlantılıdır. Temelde üç tür mutluluk hormonu vardır. Melatonin, serotonin ve endorfin.
Serotonin mutluluk hormonunun özünü oluşturur. Uyku düzeni, cinsel enerji, mutlu ve dengeli bir ruh hali ve iştah için de gereklidir. Eğer vücudunuzda bu hormon eksikse sinirli ve depresif bir ruh halinde olabilirsiniz.
Aşık olmak serotonin seviyesini en çok yükselten faktörlerden biridir. Bunun yanında güneşli, güzel bir havada yürümek, koşmak da serotonin hormonunun yükselmesini sağlıyor. Serotonin beslenme yoluyla da etkilenebilir. Muz, çikolata, yulaf ve peynir yediğinizde artar.
Endorfin hormonu morfin gibi acı dindirici etki yapan uyuşturucu niteliğindedir. Keyif verir, huzur duygusu uyandırır. Çikolata tatlı gibi besinler yendiğinde salgılanır. B ve C vitaminleri ile demir ve çinkoyu içeren besinlerin de endorfin düzeyinde olumlu etkisi olur. Çilek, dondurma, üzüm, makarna, muz, kırmızı biber en başta sayabileceğimiz gıdalardır. Endorfin salgısını spor yaparak arttırabiliriz. Yürümek, koşmak, yüzmek, aeorobik yapmak endorfin düzeyini yükseltmektedir. Bunun yanında cinsel aktivite de endorfin salgılamamıza neden olur.
Melatonin ise uyku ve mutluluk hormonudur. Karanlıkta melatonin salgısı artar. Spor yaparak kan şekerini dengelediğimizde, bu hormonun düzenli salgılanmasını sağlarız.
Tüm bunların yanında mutlu olmak için yapılabilecek başka şeyler de var. Örneğin mutluluğu etkileyen stres düzeyimizi azaltmak ilk akla gelecek şeylerdendir. Uzun yıllar özellikle stres alanında çalışan ABD’li fizyolog Dr. David Posen stresi azaltmak ve daha mutlu bir yaşama ulaşmak için bazı önerilerde bulunuyor. İşte Dr. Posen’in 10 temel önerisi
- Sabahları mutlaka kahvaltı edin ve doğru beslenin. Kafeini azaltın
- Spor yapın. Bu aktiviteler yukarıda belirtildiği üzere mutluluk hormonlarını olumlu etkiler.
- Masaj yaptırın. Gevşeyin.
- Gerçekçi beklentiler edinin. İdealizmle gerçekçilik arasındaki dengeyi iyi kurun.
- Yeterli ve düzeli uyuyun. Yetişkinler için günlük 6-8 saat arası uyku önerildiğini unutmayın.
- Bir hobi edinin. Stresin nedeni geleceği ya da geçmişi düşünmek olabilir. Hobiler anda kalmanızı sağlar.
- Dini inançlarınızda derinleşebilir. Manevi huzur elde edebilirisiniz
- Optimist olun. Olaylara iyimser yaklaşın.
- Gülmeye zaman ayırın. Gerilim filmleri yerine komedi filmlerini tercih edebilirsiniz.
- Profesyonel destek alın. Eğer bu dokuz madde yereli değilse tıbbi yardım talep edin.
Mutlu ve keyifli günler dilerim.
0 Yorum