İçinde bulunduğumuz yaz ayları tüm sıcaklığını ve güzelliğini bizlere sunuyor. Diğer taraftan formda bir vücuda sahip olabilmek adına özellikle bu dönemde sık sık yazılan “dengeli ve bilinçli beslenme” yazılarını, yapılan TV programlarını dikkatle takip ediyoruz.
Ben de bilinçli beslenme konusunda bir şeyler yazayım dedim ama bir sigortacı ve danışman olarak söz edeceğim “BES” yani Bireysel Emeklilik Sistemi ve bu sisteme yönelik yapacağımız tercihlerdeki bilinç düzeyimiz
Hayatımızın çok uzun bir dönemini çalışarak geçirdikten sonra mutlu bir emeklilik yaşamak hepimizin hakkı. Ancak kamu sosyal güvenlik sisteminin sağlayacağı imkanlarla bugünkü yaşam standardımızı yakalamak pek mümkün görünmüyor. Bu nedenle tasarruflarımız ölçüsünde birikim yapabileceğimiz BES planlarına ihtiyacımız var. Bu yazıda bilinçli bireysel emeklilik planı seçiminin püf noktalarını anlatmaya çalışacağım.
- Şirket seçimi: Herkes hizmet aldığı kuruluşun iyi ve güvenli bir şirket olmasını ister. Türkiye’de faaliyet gösteren emeklilik şirketlerinin tümü çok büyük yatırım ve sermaye ile kurulmuş, sıkı bir denetime tabi olan, hizmet altyapısı ve yeterlilikleri her açıdan devlet tarafından onaylanmış kurumlardır. Dolayısıyla her hangi bir şirketi gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz. Eğer seçtiğiniz şirketin hizmetlerinden memnun kalmazsanız her yıldönümünde şirket değiştirme hakkınız olduğunu unutmayın.
- Kanal Seçimi: Bireysel emeklilik hizmetlerinin satışı sadece bu konuda yetkilendirilmiş Lisanslı Emeklilik aracıları tarafından yapılabilmektedir. Bu nedenle acente ya da direkt satış personeli size emeklilik aracılığı lisansını ibraz edebilen herkesten bu hizmeti alabilirsiniz.
- Katkı payı belirleme: Gelecekte bugünkü standartlarımızı koruyacak iyi bir birikim ve/veya emeklilik geliri elde edebilmek için aylık gelirinizin ortalama %10’u ölçüsünde bir tasarruf tutarını katkı payı miktarı olarak belirlemeniz önerilir. Emeklilik planınıza plan şartları dahilinde ara ve ek ödemeler yapabileceğinizi katkı payı azalma ve arttırma ile ödemeye belirli bir süre ara verme imkanlarının da sunulduğunu unutmayınız.
- Plan seçimi: Emeklilik planı seçiminde yetkin bir BES aracısı size yardımcı olacaktır. Bu hizmet ücretsizdir. Sistemin özü gereği öncelikle bir yatırımcı olarak hangi profilde olduğunuz belirlenir. Risk sevmeyen, biraz ya da daha fazla risk alabilme durumunuza göre planınızı istediğiniz esneklikte oluşturabilirsiniz. Genellikle hisse ve esnek yatırım fonlarının risk içeren fonlar olduğunu unutmayınız. Likit ve kamu borçlanma araçları vb isimlendirilen fonlar ise risk düzeyi düşük fonlardır. Tüm bunlardan tercihinize göre karma bir sepet oluşturabilirsiniz.
- Masraf ve kesintiler: Emeklilik şirketleri sizlere verdikleri hizmetler karşılığında doğal olarak bir takım idari ve yasal kesintiler yaparlar. Bir emeklilik planında birkaç tür maliyet vardır. Bunlardan biri giriş aidatıdır. Sisteme giriş için bir kere ödenir. Burada uygulama şirketten şirkete değişmektedir. Giriş aidatı almayan, taksitle alan, erteleyen, belirli bir süre sistemde kalınması durumunda talep etmeyen şirketler olabilir. İkinci masraf türü Yönetim gideri kesintisidir (YGK) ve dönemsel katkı payı üzerinden yapılır. Oranları şirketten şirkete değişir. Genellikle ödenen katkı payı büyüdükçe YGK azalır hatta sıfırlanabilir. Üçüncü maliyet fon işletim gideri kesintisidir (FİG). Bu da şirket ve fonlar bazında farklılık gösterir.
- İzleme: Emeklilik planınızın performansını size sağlanan internet şubesi hizmetleriyle ve dönemsel olarak gönderilen bilgilendirme mektuplarıyla takip edebilirsiniz. Bunun dışında tüm şirketler çağrı merkezleri üzerinden de bilgilendirme işlem yapma gibi kolaylıklar tanımaktadır.
Devlet tarafından vergi avantajlarıyla desteklenen sistemde siz de gecikmeden yerinizi alın. Geleceğin mutlu emeklilikleri arasında yer almak için geç kalmayın. Sağlıklı günler ve bilinçli bir BES’lenme süreci dilerim.
0 Yorum