Bilgisayarın önünde günde kaç saat geçirdiğinizi hesapladınız mı? Sabah uyanır uyanmaz akıllı telefonunuza bakmadan duramayanlardan mısınız? Belki de sosyal medya bağımlısı oldunuz bile. Kim bilir?
We are social ve Hootsuit tarafından her yıl hazırlanan sosyal medya istatistikleri “Digital in 2018 in Western Asia” ismiyle yayınlandı. Buna göre 81 milyon nüfusa sahip ülkemizde; nüfusun %67’sini oluşturan 54.3 milyon kişi internet kullanıcısı. 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı ise toplam nüfusta %51’lik bir orana denk geliyor. 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısı var. İnsanlar internette günde ortalama 7 saat geçiriyorlar. Ortalama günde 2 saat 48 dk sosyal medyada, 2 saat 44 dk televizyon başında ve son olarak günde ortalama 1 saat 22 dk müzik dinleyerek geçiyor.
Her ne kadar günümüze neşe kattığına ve bizi bilgilendirip eğlendirdiğinizi düşünsek de sosyal medyaya bağımlılık ele alınması gereken önemli bir sorundur. Sosyal medyaya ayırdığımız her dakika sevdiğimiz insanlarla gerçek anlamdaki iletişimizi kısıtlayan bir zaman tuzağıdır.
Öncelikle herhangi bir bağımlılığın tedavisinin zaman aldığını ve çok fazla özveri gerektirdiğiniz unutmayın.
Teknoloji çalışma dünyasını ve iletişim kurma, eğlenme ve kendimizi bilgilendirme biçimimizi değiştirdi. Bununla birlikte, genellikle teknolojik icatları kötüye kullanma eğiliminde olduğumuz gerçeğini gözden kaçırmamalıyız. Eğer teknolojik araçlara ve özellikle sosyal medyaya çok fazla bağımlı olduğunuzu hissediyorsanız ve akıllı telefonunuzu kullanmadan duramıyorsanız 2000 yılından beri yayın yapan aylık dergi Realsimple tarafından yayınlanan teknolojik bağımlılıkla mücadele etmek için 6 adımı dikkate alabilirsiniz.
1. Bir sorununuz olduğunu kabul edin. Teknoloji kullanımının iradenizi aşan bir şey haline geldiğini ve yönetemeyeceğinizi anlamanız önemlidir.
2. Sizi neyin mutlu ettiğini düşünün. Kendinizi çevrimiçi tutmaya ve en son teknolojik araçlara sahip olmaya bağlı hissetmeniz varlığınıza bir anlam bulmayı bıraktığınız içindir. Bir düşünün ve kendinizi gerçekten neyin mutlu edeceğini sorun.
3. Gerçekliğinizin sanal olmadığını anlayın. İnternetin kullanımı sizi çevrenizden uzaklaştırmak yerine sanal bir gerçekliğe çeker. Sevdiklerinizle daha geleneksel yollarla iletişim kurmaya çalışın.
4. Hayallerinizi takip etmeyi bırakmayın. Bağımlılıklar gerçekte kim olduğumuzu, hayallerimizin ve yaşam özlemlerimizin ne olduğunu unutturur. Sosyal ağlar tarafından sağlanan sanal ortam içinde saklanmayı bırakın ve kim olduğunuzu keşfetmeye özen gösterin.
5. Sabırlı olun. Herhangi bir bağımlılığın tedavisinin zaman aldığını ve çok fazla özveri aldığını unutmayın. Çabalarınız kısa vadede meyve vermiyorsa pes etmeyin.
6. Profesyonel yardım isteyin. Sorununuz devam ederse ve kontrol edilemiyorsa, bu sorunun üstesinden nasıl geleceğiniz konusunda size yol gösterecek bir profesyonelden yardım isteyin.
Bu önerilere ek olarak benim de şahsen uyguladığım birkaç maddeyi ekleyeyim.
Akıllı telefonunuzdan sosyal medya uygulamaları kaldırın. Başlangıçta biraz zorluk çekebilirsiniz ancak bir süre sonra alışacaksınız. İşinizi nedeniyle sosyal medyaya girmek zorundaysanız belirli zaman dilimlerinde bilgisayarınızdan bakmayı tercih edin. Ailenizle vakit geçirebileceğiniz kutu oyunları satın alın ve oynayın.
En iyi dostumuz kitapları tekrar keşfedin. Farklı konularda kitap ve dergi okuyun.
Keyifli bir yaz tatili geçirmeniz dileğiyle
0 Yorum